Depresia de iarnă

Ultimele cercetări despre depresie spun că până în 2015 va deveni maladia secolului, adică o treime din populaţia globului va fi afectată.

  • Factorii care favorizează instalarea depresiei sunt predispoziţia interioară (structura psihică a individului) și moştenirea genetică, la care se mai pot adaugă contextul socio-economic, situaţia familială și lipsa reperelor moral-religioase. Simptomele depresiei sunt uşor de recunoscut de la tristeţe şi angoasă (teamă nejustificată) până la stări de plâns şi insomnie. Prin stări depresive trecem toți, dar acestea nu depășesc în mod obișnuit 2-3 zile. Cănd această situație se prelungește până la săptamâni vorbim de tulburare depresivă.
  • Anotimpul rece predispune la acutizarea acestor stări; temperaturile foarte scăzute dau o stare de indispoziție generală a organismului, socializarea este mult diminuată, stăm mai mult în casă și mai puțin în aer liber. Lumina naturală este foarte importantă  în inducerea stării de bine a organismului, iar în acestă perioadă este mult diminuată – se întunecă mai devreme, cerul este cel mai adesea gri  (se spune că și sufletul îți râde când soarele strălucește).
  •  Nu în ultimul rând alimentația este foarte importantă de aceea trebuie stimulat aportul de alimente bogate în săruri minerale (calciu, magneziu, zinc, potasiu etc.) și vitamine. Acestea se găsesc în lactate, legume și fructe (de preferabil proaspete), verdețuri .
  • Medicamentele nu sunt o soluție ci doar un adjuvant pe termen scurt. Eu recomand meloterapia, lectura și în general cultivarea activităților care stimulează în mod pozitiv psihicul.

         Nu uitați să cereți ajutorul atunci când  simțiți că aveți nevoie! 

Reclame

1 comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s