Obezitatea, factor de risc pentru Alzheimer

creierO echipă de cercetători din Lille, condusă de David Blum a publicat în revista “Diabet” un studiu realizat pe şoareci care arată că obezitatea în sine are un rol determinant în apariţia leziunilor pe creier specifice bolii Alzheimer. Acest lucru este important deoarece, dacă s-ar confirma, s-ar găsi şi modalităţi de prevenire a bolii. În Franţa sunt peste 860.000 de persoane care şi-au pierdut funcţiile intelectuale din cauza  maladiei Alzheimer.

Un grup de cercetători a realizat un studiu pe şoareci care subliniază rolul obezităţii în apariţia leziunilor pe creier. Studiul realizat în decursul a câţiva ani demonstrează că sunt cîţiva parametri cum ar fi hipertensiunea arterială, colesterolul crescut şi diabetul care sunt factori de risc asociaţi maladiei Alzheimer. Întrebarea care se pune este dacă aceştia sunt factori agravanţi sau cauzatori? Răspunsul nu este încă clar. În prezent se poate afirma că aceste afecţiuni care au drept consecinţă modificarea vascularizării creierului în combinaţie cu leziunile specifice  Alzheimer-ului duc la o deteriorare mai rapidă a creierului.

Boala în stadiu avansat

obezitatea-afecteaza-creierul-16457917Tulburările intelectuale observate în maladia Alzheimer sunt rezultatul acumulării de proteine “tau” anormale în celulele nervoase ale creierului asociate cu formaţiunile plachetare numite “amiloide” dintre neuroni. Echipa de cercetători a demonstrat că şoarecii obezi suferă de maladia Alzheimer într-un stadiu avansat. Studiul s-a realizat pe şoareci tineri transgenici care dezvoltau în timp o degenerescenţă a creierului. Acestora li s-a administrat un regim foarte bogat în grăsimi timp de cinci luni, devenind obezi. După dietă, explică profesorul David Blum, şoarecii prezentau o agravare a bolii din punct de vedere al memoriei determinată de modificările proteinelor “tau”. “Munca noastră avansează ideea unei contribuţii majore a factorilor de mediu în dezvoltarea acestei patologii neurodegenerative”, spune acesta.

În concluzie, eliminarea factorilor de risc încetineşte apariţia Alzheimer-ului, explică profesorul Philippe Amouyel (directorul Laboratorului de Excelenţă privind boala Alzheimer, Lille). În curând se va lansa un test comparat pe 20.000 de vârstnici sănătoşi. Unora dintre aceştia li se va aplica un tratament foarte serios împotriva creşterii colesterolului, hipertensiunii arteriale şi diabetului, iar altii vor fi trataţi obişnuit. Obiectivul este acela de observa dacă după cinci ani voluntarii care au primit un tratament mai avansat pentru Alzheimer sunt mai puţin afectaţi decât ceilalţi.

Traducere şi adaptare după articolul “L’obésité, facteur de risque d’Alzheimer” publicat de Le Figaro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s