Singurătate în doi

images

Singurătate! Toţi am avut sau avem momentele noastre de singurătate, uneori căutate alteori provocate de diverse situaţii. Singurătatea este de mai multe feluri. Vorbim de căutarea echilibrului personal în momente de izolare sau retragere socială şi atunci se numeşte solitudine şi este benefică individului, îl amonizează cu el însuşi, Eul şi Supraeul sunt în consens. Cealaltă singurătate este dureroasă, bolnăvicioasă până la patologie. În cazurile de depresie majoră pacienţii vorbesc de un sentiment puternic de singurătate.

Societatea modernă a promovat afirmarea individului şi a  individualităţii proprii atât de mult încât acesta a pierdut din vedere faptul că el este parte a comunităţii din care provine, este parte a familiei de provenienţă şi parte a unui întreg care se numeşte cuplu. În ce priveşte „viaţa cu celălalt” individul a pierdut şi mai mult, a învăţat să pună pe primul plan dorinţele şi nevoile lui, uitând de celălalt. Consideră că cel de lîngă el este doar persoana care vine în întâmpinarea doleanţelor lui şi este responsabil cu asigurarea fericirii. Este un mod egoist de a te purta în cuplu şi care în timp nu face decât să îl erodeze până la măcinare.

Dumnezeu nu „ne-a gândit” să fim singuri ci a spus „nu e bine ca omul să fie singur”. Pare un non-sens să spui singurătate în doi, cuvintele sunt incompatibile, dar  mulţi dintre noi (cei care au mai mult curaj!) recunosc că se simt singuri lăngă celălalt. Comunicăm între noi, dar cuvintele noastre nu spun nimic despre noi, adevărurile despre noi le ţinem asunse în inimile noastre şi arătăm doar ceea ce vrem de parcă asta ne face mai vrednici sau mai eroi. Termeri! Gândim: Ce să îi spun? Oricum nu va înţelege! Ne depărtăm şi adâncim prăpastia dintre noi.

Încearcă să îl respecţi pe cel (cea) de lângă tine aşa cum ai vrea să fii resprectat tu, să îl asculţi cum ai vrea să te asculte, vino în întâmpinarea dorinţelor lui (ei) ca şi cum ar fi ale tale. Dăruieşte-i ce ai vrea tu să primeşti şi mai ales nu ceda, fii neobosit (ă). Iubirea se clădeşte pe gesturi mici şi rezistă în primul rănd datorită perseverenţei şi statorniciei.

Vorbim uneori de cupluri fericite, dar uităm că fericirea stă sub semnul dualităţii nu al singurătăţii, al împărtăşirii cu cel de lăngă noi.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s