Impactul diagnosticului asupra pacientului cu cancer

Acest subiect l-am prezentat și a fost temă interactivă pacienți, medici și aparținători la prima conferință a asociației Mielopro http://www.mielopro.ro/ 23 septembrie 2016

Comunicarea diagnosticului

Este cineva căruia nu i s-a întâmplat ca măcar o dată în viață să fie nevoit să comunice o veste proastă? Cu siguranță, nu. De ce este atât de grea această misiune? Dificultatea este dată de faptul că anticipăm reacția negativă a pacientului și a modului în care aceasta îi va afecta viața din acel moment.

Imediat după constatarea diagnosticului medicul urmează să îi comunice pacientului situația, este un moment esențial din următoarele considerente:

  1. deoarece va avea repercusiuni asupra evoluției ulterioare a pacientului atât fizic cât și psihic
  2. este necesar să fie informat într-un termen cât mai scurt pentru a se trece la stabilirea strategiei de tratament împreună cu acesta

Din punct de vedere psihologic acest moment va rămâne impregnat în memoria atât a   pacientului cât și a familiei sau a celor foarte apropiați, impactul emoțional este foarte puternic și intervine memoria afectivă.. Aceștia își vor aminti cu exactitate cum s-a   desfășurat momentul, cuvintele care li s-au spus, ce au simțit, ce au gândit.

Cea mai cunoscută metodă de comunicare a diagnosticului grav

Metoda celor 6 pași

  1. Întâlnirea cu pacientul se face îndeplinind o serie de condiții: asigurarea unui spațiu de intimitate, implicarea celor apropiați (cu acordul pacientului). La întâlnire comunicare se face șezând și într-o atmosferă cât mai relaxată. Se relaționează cu cei prezenți pentru crearea cadrului adecvat, se informează pacientul asupra timpului acordat și se trec telefoanele pe silențios.
  2. Stabilirea percecepției pacientului asupra propriei stări de sănătate în acest moment medicul află dacă pacientul are o percepție realistă asupra situației, dacă este în stare de negare sau are așteptări nerealiste.
  3. Obținerea invitației din partea pacientului de a primi informații despre boala lui, in stadiul acesta se urmărește care sunt informațiile pe care le dorește pacientul despre analize și despre planul de tratament. Se va urmări dacă acesta a înțeles natura bolii sale.
  4. Furnizare informațiilor. Se va folosi un limbaj cât mai pe înțelesul pacientului și se vor evita termenii tehnici de ex. se va folosi „s-a extins” în loc de „metastază”, se va evita exprimarea dură sau tranșantă…până la urmă cine poate ști cu siguranță?

Se cunoaște faptul că un mod cât mai optimist de a trata lucrurile are un efect extraordinar de benefic asupra psihicului și implicit asupra fizicului.

  1.  Empatia are un rol foarte important deoarece asigură pacientului suport și este important să se cunoască starea psihică a acestuia, prin ce trece, tristețe, durere, tăcere sau șoc. I se oferă timp de repaos și gândire.

Să nu uităm că fiecare dintre noi este la rândul lui pacient!

  1. Strategia de tratament în care pacientul află care sunt pașii pe care îi va parcurge.

Un diagnostic foarte dur poate duce la Traumă psihică

 – trauma psihică este experiența personală de splitare din pricina factorilor situaționali amenințători care copleșesc posibilitățile personale de auto-reglare, provocând sentimente de neputință, teamă, vulnerabilitate fără protecție care duce la o deteriorare de lungă durată a  vitalității, identității și capacității de autoreglare- Dr. psih. Diana Vasile                                                            

Cine este afectat? Poate fi afectat pacientul, dar în foarte multe cazuri membrii familiei , persoane foarte apropiate , prieteni. Aceștia devin „victime”. Victima simte frică intensă, neputință, vulnerabilitate, expunere, durere- nu poate face ceva și nici să iasă din situație (să plece)

Trauma   se poate resimți

– fiziologic- în corp, senzații

– emoțional- frică, durere, neputință

– cognitiv- amintiri, gânduri automate

– comportamental- reacții   dezadaptative

Reacția pacientului

Reacția pacientului și modul de raportare a acestuia la boală sunt determinate de structura lui psihologică, de tipul de personalitate per ansamblu, de tăria de caracter și de voință. Un rol foarte important îl are credința în Dumnezeu, persoanele credincioase parcurg mult mai ușor peste situații foarte grele.

Din punct de vedere al predispoziției la cancer în funcție de tipul de personalitate, conform Psihologiei medicale, aceștia aparțin

Tipului „C” – indivizii din această categorie simt nevoie permanentă de armonie, de bună înțelegere și bună vecinătate. De obicei se subapreciază și îi supraapreciază pe alții. Aceștia suferă de unele handicapuri sufletești , incapabili de a savura bucuriile vieții sau să își exteriorizeze emoțiile. Se mai caracterizează prin lipsă de inițiativă, influențabilitate crescută, greutate în a decide, inconstanță mare în conduită.

Terapii de suport

-Consiliere psihologică și spirituală- meditația și rugăciunea

Activități intelectuale, cel mai la îndemână este cititul, acestea mențin funcțiile mnezice. Citirea Bibliei aduce o noua raportare la viață și lume

-Implicare în activități cu componente sociale, participarea la activități de familie, grup, prieteni (în limita posibilităților)

Terapie cu desen –îmbunătățește starea emoțională și are o influență benefică asupra sistemului nervos ( de ex se desenează flori pentru oboseală, drumuri pentru dezamăgire, linii pentru nervozitate etc.)

Terapia cu muzică, sunt studii recente care demonstrează că muzica modifică atât starea psihică cât intervine și în echilibrul bio-chimic. În bolile de cancer se recomandă muzica lui Bach, care este o muzică arhitecturală, constructivă, organizată ca o ecuație infinită, echilibrată și armonică. Mozart se recomandă în depresii, depresiile sunt cel mai mare pericol pentru bolnavii de orice tip.- Prof dr Ion Iamandescu spunea să ascultăm orice muzică după placul fiecăruia, dar să fie muzică!

Trăiește și iubește clipa , nu uita de acest moment unic în timp și bucură-te de lumina, culoarea și muzica lui!

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s