Despre vise și interpretarea lor

De unde provin visele?

În primul rând trebuie să plecăm de la structura psihicului uman, acesta are la bază două formațiuni: conștientul și inconștientul. La limita dintre acestea două se află subconștientul cu rol de filtru. Acesta este „sublocotenentul” de pază care asigură trecerea controlată a informațiilor dinspre conștient spre inconștient și invers. Toate cele trei sunt totodată depozitare de informații.

Conștientul este „interfața” noastră, este partea cu care suntem online, răspunde de actele voite , de simțire și percepții în timp real.

Inconștientului îi aparțin starea de somn, de comă, de ebrietate profundă. Astfel visele aparțin somnului deci sunt localizate în zona inconștientă a psihicului uman.

Ce sunt visele?

Visele sunt o înlănțuire de imagini, scene, cu coloratură sau nu, însoțite de sunet sau nu. Uneori pot urma un scenariu în care noi de cele mai multe ori nu putem interveni sau pot fi total ilogice, simple imagini expuse aleator de psihic în timpul somnului profund.

Visul poate avea încărcătură afectivă, poate fi însoțit de emoții foarte puternice, de frică, teamă, suspans, incapacitate de intervenție sau din contră de bucurie, speranță, extaz. Acestea sunt visele care atrag atenția și care ne pun pe gânduri a doua zi când ne trezim datorită stării pe care o creează.

Interpretarea viselor

Fascinația oamenilor pentru vise și pentru posibila semnificație a acestora este de sute sau chiar mii de ani . Existau persoane în diverse comunități de-a lungul istoriei care aveau această ocupație, puteau fi șamani, vrăjitori, astrologi, preoți (în vechime preotul avea mai multe funcții, ritualice-spirituale, răspundea de restabilirea sănătății membrilor comunității, dar și de interpretarea semnelor/viselor care ar fi putut influența evoluția ulterioară a comunității). Însuși regele Nabucodonosor despre care se vorbește în Vechiul Testament a chemat marii înțelepți ai lumii să îi tălmăcească visul http://www.crestinortodox.ro/biblia/Daniel/Visul-si-nebunia-lui-Nabucodonosor/

În zilele noastre perspectiva asupra visului s-a mai modificat întrucâtva pentru faptul că omul modern nu mai este foarte bine conectat la propriul inconștient, el vrea o explicație rapidă chiar dacă lapidară pentru visul lui, astfel a apărut dicționarul de vise, care după părerea mea este un reper cât se poate de greșit.

Tipuri de vise și influența lor asupra noastră

Unele persoane visează mai mult, iar altele mai puțin, variația este dată de structura mentală a fiecăruia. Cu cât o persoană este mai ancorată în inconștient cu atât există posibilitatea ca aceasta să viseze mai mult sau să dețină o capacitate de creativitate mai mare (de funcția creativă este răspunzător în mare parte inconștientul).

Visele pot fi fără o semnificație anume, pot reprezenta îndeplinirea unei dorințe refuzată în starea de conștient (vezi Freud – Interpretarea viselor). Alte tipuri de vise au un caracter premonitoriu, cu dezvăluiri din viitor (de cele mai multe ori apropiat) sau, pot fi de tip avertisment. Am auzit multe declarații în acest sens, cu persoane care au visat exact ce urma să se întâmple, unii și-au ascultat instinctul și au fost feriți de accidente sau alte întâmplări nefaste.

Visul și persoana

O bună explicație/interpretare a unui vis se face doar în legătură cu persoana care a avut visul. De cele mai multe ori visul este o metaforă și atunci esențiale sunt valorile persoanei respective, simbolurile din viața ei, evenimentele notabile cu semnificațiile lor, suferințele, fricile, temerile. La toate acestea se mai adaugă arhetipurile general-umane, care își au originea în străfundurile istoriei umane, cum ar fi șarpele, apa, astrele etc.

Altfel spus, pentru visele profunde, tulburătoare, încărcate de emoții și semnificații, interpretarea se face printr-o analiză subiectivă, individuală, cu cel care a avut visul, pe simboluri proprii. 

Ca sfat, pentru cei interesați, pot să vă spun că ar fi bine să păstrați în apropierea patului un carnet de notițe în care să treceți visele pe care le considerați semnificative. Este bine să treceți și data în care a fost visul și momentul din noapte când s-a desfășurat.

Vă doresc să aveți vise frumoase și realizabile, iar dacă doriți vă aștept să le interpretăm împreună la cabinet, în bulevardul Lascăr Catargiu în apropiere de Piața Romană! Programări la 0743111280.

 

Reclame

1 comentariu

  1. Buna ziua!Am un baietel de 2 ani si 11 luni,vorbeste destul de multe cuvinte ,leaga cuvintele intre el dar nu le spune corect.In loc de jucam spune doar /cam,plecam /cam,acasa/casa….pur si simplu le injumatateste.De ceva timp am tot insistat si cand i i aducem aminte spune corect.In loc sa zica Masina nu pleaca el zice Pleaca masina nu …..nu mergem acasa el zice Mergem acasa nu.Oricat de mult ai explic el tot asa reeta.Ar trebu mers la un logoped sau e un semn de autism>va multumesc anticipat .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s