Postul? Crediţă, necesitate, exerciţiu de voinţă…

Între 1 și 15 august este post – Postul Adormirii Maicii Domnului. Nu am ales acest subiect ca să îl expun dintr-o perspectivă religioasă, ci doar pentru a arăta ce înseamnă ca și beneficii.

Cei mai mulți dintre noi atunci când ne gândim la post o facem în termenii „nu am voie să mănânc carne, brânză etc.”, dar din păcate este o perspectivă greșită. Postul, în principal, este un exercițiu de voință deoarece dincolo de interdicțiile legate de consumul anumitor alimente, de fumat, de consumul de alcool și de a avea relații sexuale, se află de fapt exersarea voinței… „pot sa mă abțin eu de la toate astea? Am eu atâta putere?” Evident, beneficiile nu sunt imediate, dar într-un timp nu foarte îndepărtat această mică reușită crește încrederea și sporește imaginea de sine – acesta este mecanismul psihologic din spate și nu numai acesta.

Ne place să fim curați, să ne spălăm zilnic și să mirosim frumos… ăsta este exteriorul, ambalajul, dar din cînd în cînd e bine și sănătos să privim și în interiorul nostru, să aerisim, să facem ordine, să ne punem în acord cu noi înșine și cu ceilalți – este de fapt un examen de conștiință; acesta este cel de-al doilea rol al postului. Despre conștiință se spune că este îngerul nostru păzitor, că este sublocotenentul care stă de gardă și ne răspunde la întrebarea ce este bine și ce nu. Iată și un mic secret, primul gând care ne vine în minte este cel bun – ține cont de el!, este glasul conștiinței… ce vine după sunt distorsiuni…

Perioada postului este timpul în care îți întorci privirea către interior, timpul împăcării cu tine și cu ceilalți… al iubirii necondiționate, este momentul de revenire la starea de liniște, echilibru, armonie și meditație…

Post cu spor și îngeri buni!

Reclame

3 comentarii

  1. S-ar putea vorbi mult despre asta . Cred ca toate aceste lucruri despre care scrieti aici se invata sau asa ar trebuii inca din perioada copilariei noastre ,apoi si motivatia ta personala e importanta ,dar si educatia parintilor .Pentru mine Domnul este iubire iar postul este o obisnuinta .Ca sa poti stapini asta trebue sa fii in echilibru si fizic si psihic ,deci ca sa intelegi aceasta trebue inceput devreme si prin a te antrena , sau printr-o perioada de trecere ,prin invatare , prin informare si educare .

  2. Cu siguranță postul este un mic ”sacrificiu” pe care în esență îl facem tot pentru noi.
    O picătură de dumnezeire este în fiecare dintre noi, ce facem pentru El, facem pentru noi și spre desăvârșirea noastră. În fond care este țelul nostru? Tindem către desăvârșire, către asemănarea cu Dumnezeu Tatăl și orice facem în sens opus acestei lucrări ne aduce suferință.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s