Copilul meu suferă de ADHD?

ADHD-ul (tulburare de tip hiperactiv cu deficit de atenţie) este cea mai comună tulburare de dezvoltare neurocomportamentală care se instalează în timpul copilariei, însă şi adulţii pot fi afectaţi.

Specific individului cu ADHD este faptul că îi este foarte dificil să se concentreze şi să facă ceva fără să fie distras, are mari dificultăţi în a controla ceea ce spune şi ceea ce face. Comparativ cu o persoană care nu suferă de ADHD, este mai puţin capabil să-şi controleze cantitatea de activitate fizică necesară unei anumite situaţii; este mai impulsivă şi mai agitată. Diagnosticarea este destul de dificilă deoarece copilăria în sine este zgomotoasă şi agitată. Mulţi copii, în special cei foarte mici, sunt neatenţi şi neliniştiţi fără să fie afectaţi de ADHD.

Semnele generale ale ADHD-ului la copii sunt: copilul este agitat, hiperactiv, neliniştit, vorbeşte în continuu şi obişnuieşte să îi întrerupă pe ceilalţi, este neatent şi nu se poate concentra prea mult pe anumite sarcini, îi este greu să îşi aştepte rândul la joacă şi în conversaţii, să stea la rând. Aşa cum am spus şi mai sus, aceste semne pot fi observate frecvent la copii şi asta nu înseamnă că este afectat de ADHD. Se poate  vorbi de o afecţiune atunci când aceste semne devin semnificativ mai pronunţate la un copil comparativ cu alt copil de aceeaşi vârstă, şi când el are un comportament care îi subminează viaţa socială şi şcoala.

Deşi s-au făcut nenumărate studii, încă nu se ştie care sunt cauzele ADHD-ului. Se ştie că  apare cu o frecvenţă mult mai mare la băieţi decât la fete şi că persoanele cu risc crescut să dezvolte ADHD au rude care suferă sau au suferit de ADHD, având un caracter ereditar. Unele studii au arătat că aditivii alimentari şi în special unii coloranţi alimentari, pot avea efecte adverse asupra activităţii şi atenţiei la copii. Cercetătorii arată că un consum de ţigări, alcool sau droguri în timpul sarcinii măreşte riscul îmbolnăvirii cu ADHD.

Ceea ce mi se pare foarte important de reţinut este faptul că  dacă se adoptă un regim echilibrat de viaţă, un program terapeutic psiho-pedagogic şi medicamentos (numai daca este cazul – în momentele de excitabilitate crescută) evoluţia afecţiunii, în cele mai multe dintre cazuri, este spre vindecare astfel că la vârsta adolescenţei sau cel mai târziu a maturităţii individul este sănătos.

Reclame

388 de comentarii

  1. Buna , Multumesc pentru părere. Copilul are doua ECO transfontanelara și un eeg pana acum. Au considerat ca nu e nevoie de investigații suplimentare . Eu din păcate încă nu sunt lamurita. Îmi poți da mai multe detalii despre acel copil te rog. Multumesc

  2. Buna ziua, am si eu o fetita de 2 ani si o luna, este un copil inteligent si prinde orice informatie, cuvant nou, ne jucam,cantam, dansam facem tot felul de activitati cand timpul liber imi permite, insa cand nu are activitate si trebuie sa ne punem la masa ea isi misca picioarele ca un leganat si sare din fundulet, acest lucru se intampla cand sta pe scaun, cand mergem cu masina sau iesim la plimbare cu caruciorul ea sare incontinuu in el sau unde se aseaza. Nu stiu ce sa cred daca are o problema legata de vreun sindrom sau sistem nervos tic sau faptul ca este foarte energica. Si mai avem o problema cu somnul cand este cu mine acasa cu greu o adorm la pranz iar seara mai devreme de ora 23:00 nu adoarme face crizee de urlete cand e vorba sa facem nani are serii cand o apuca si ora 1:00- 2:00 noaptea pana o ia somnul, este posibil de cand am inceput serviciul sa isi fi dat programul peste cap? Este nerabdatoare sa vina mami de la servici si ma asteapta pana la ora 22:00 iar cand ajung acasa este ca noua nici un semn de somn sau oboseala parca atunci se trezeste din somn si trebuie sa ne jucam.
    Astept cu nerabdare si interes sfatul dumneavoastra! Trebuie sa merg sa ii fac un control la vreun specialist?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s